Robin Björnvind

EN BRED UTBILDNING


“Jag är glad att jag tog steget att prova på utbildningen. Den har gett mig värdefull kunskap och ett jobb inom ett område som jag kommer hålla mig kvar inom."



Robin Björnvind

UTBILDNINGEN RESULTERADE I ANSTÄLLNING

- ROBIN OM JOBBET SOM ARBETSLEDARE


Långa, intensiva arbetsdagar under vår, sommar och tidig höst, men ledig under vintersäsongen. Bred utbildning med värdefull praktikperiod, viktiga kontakter och nya kunskaper. Robin Björnvind utbildade sig till processtekniker och säkrade sin arbetsplats inom ett trygg bransch. 


Robin Björnvind har läst utbildningen processtekniker vid Vilhelmina Lärcentrum och jobbar idag på Skanska asfalt som arbetsledare. Han arbetar främst kring Mälardalen men vid behov åker han och de anställda runt om i landet för att belägga vägar och industriområden.

 

Jag har provat lite allt möjligt i jobbväg, men så fick jag chansen att gå utbildningen processtekniker och det var rätt val, säger Robin.

 

Han menar att utbildningen är bred, där man tagit med allt från geovetenskap till krossning och utläggning på väg. Är man villig att arbeta så ges goda förutsättningar till fortsatt jobb och anställning. Robin lyfter även praktiken som en av de mest värdefulla delarna av utbildningen, eftersom eleverna får vara delaktig i de flesta olika delarna som berörs, men också för att de under denna period knyter viktiga kontakter med företagen. Själv gjorde Robin sin praktik hos Skanska i Stockholm, där han trivdes bra och vice versa, vilket resulterade i en anställning direkt efter utbildningen.

 

Asfaltsbranschen är lite speciell och fungerar nog inte för alla, men tycker man om att jobba intensivt men bitvis fungerar det utmärkt, förklarar Robin.

 

Som processtekniker arbetar man endast under barmarkssäsongen och är lediga under vintern, vilket kan innebära långa arbetsdagar. Under vintersäsongen ska en del kurser genomföras, men i övrigt gäller full månadslön och sparad övertid. Dessutom kan man, i de flesta lägen, behöva arbeta på annan plats än sin hemort under vardagarna. Robin veckopendlar från Vilhelmina till huvudstaden, och jobbar måndagar till torsdagar. Just nu är efterfrågan stor inom branschen och man söker nya anställda - allt från beläggning till markpersonal, yrkesanställda till tjänstemän, och så vidare.

 

En typisk arbetsdag i Robins liv börjar med att klockan ringer 05:00 för morgonkaffe och morgonmöte, klockan 06:00 ska asfaltsläggaren vara igång och asfaltsmassorna vara ute. Under förmiddagen försöker han lösa eventuella problem som uppstått under gårdagskvällen och morgonen, mätar kvadratmeter för att se utvecklingen i arbetet samt träffar kunder och beställare för att informera dem om utförandet. Under eftermiddagen planerar Robin nästa dags jobb genom att räkna på hur mycket asfaltsmassa och hur många lastbilar som behövs. Dagen avslutas med ett par timmar kontorstid för att överföra information till verksamhetens system för att senare kunna fakturera arbetet.

 

Robin menar att arbetsledare är problemlösare, eftersom flera olika bitar ska falla på plats för att arbetet ska fungera kontinuerligt. Bakom varje maskin sitter det också en människa som behöver kommuniceras med.

 

- Om jag räknar hur många samtal jag svarar på om dagen blir summan omkring 70-80 samtal, där hälften av samtalen gäller någon som har frågor eller behöver hjälp, säger Robin och menar att detta blir en utmaning i sig i syftet att få verksamheten att fungera.

 

- Jag är glad att jag tog steget att prova på utbildningen. Den har gett mig värdefull kunskap och ett jobb inom ett område som jag kommer hålla mig kvar inom, säger Robin.